Landelijke keukens

Landelijke keukens
De laatste jaren is er een enorme explosie gekomen in de populariteit van de oude, vertrouwde landelijke stijl in het interieur. Een kamer die vast en zeker niet ontsnapt aan de trendy landelijke stijl is de keuken. Over het waarom hoeft u niet lang na te denken: geen enkele andere stijl straalt echt meer warmte uit dan de landelijke keuken. Er gaat een bepaald soort zorgeloosheid uit van de eerlijke materialen en "neutrale" kleuren. Maar hoe pakt u dat nu het beste aan? Hoe brengt u deze stijl in uw eigen woning binnen?

De indeling van landelijke keukens
Bij de indeling van een keuken in deze stijl zijn twee zaken essentieel: de locatie van de kookplaat en de spoelbak. Logischerwijze kregen deze twee elementen reeds van in het begin een prominente plaats toegewezen: ze vormen de essentie van de functie van de keuken. In de landelijke stijl is het dan ook belangrijk om terug naar dat gevoel te gaan. Kookplaat en spoelbak dienen duidelijk in het zicht te staan en de eye-catchers van de keuken te zijn. In een traditionele keuken in landelijke stijl is het zelfs zo dat de kookplaat vaak een losstaand element was waarbij de oven en de kookplaat gecombineerd werden. En de spoelbak? Deze werd zelden ingewerkt in het werkblad. Wat dan met moderne apparatuur zoals de diepvries, microgolf, koelkast en ga zo maar door? Die kunt u het best aan het zicht onttrekken. Verwerk ze in een kast of ga creatief aan de slag met andere mogelijkheden: de traditionele sfeer laten verstoren door deze apparaten zou een serieuze breuk in de landelijke stijl betekenen. Nog een leuk stijlelement om u ervan te verzekeren die landelijke stijl te bereiken: retro kranen. Die heerlijk, oude metalen kranen stralen authenticiteit en landelijkheid uit.

Het kleurgebruik
Landelijke keukens bestaan overwegend uit massief hout dat een natuurlijke warmte uitstraalt. Dat betekent voor het kleurgebruik dat u het bij voorkeur heel neutraal houdt. Om de rust niet te verstoren opteert u het best voor zachte kleuren zoals wit, beige, gebroken wit, oker en bruin. Felle kleuren kunt u beter vermijden: kleuren als flashy roze of felgroen vloeken vaak zeer duidelijk met het hout en brengen bezwaarlijk veel rust.

De diversiteit van de stijl
De landelijke stijl is een stijl die ondanks de grote traditie voor interpretatie vatbaar is. Zo kunt u voor een meer Franse look gebruik maken van gordijnen en tegels terwijl een Engelse look dan weer mikt op natuursteen en gelakt hout. Hebt u diverse elementen uit verschillende stijlen die u wel iets zeggen? Dan kunt u voor een fusion gaan en die verschillende stijlen en interpretaties samen laten smelten. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur kan een keuken in landelijke stijl er dan ook helemaal anders uitzien.
Ook benieuwd geraakt na het lezen van deze blogpost naar een speciaalzaak in landelijke keukens? Neem dan eens een kijkje op Meubelmakerij H. Zwiers en Zonen.


Delen